HTML

2009.12.24. 00:28 bordam

Miről szól ez a blog?

Kedves Látogató!

Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mi a célom ennek a blognak a létrehozásával.

Sokféle válságról beszélnek mostanában, de kettőről legalább: gazdaságiról és ökológiairól. Mindenféle jobb-rosszabb megoldási javaslatokkal is előrukkolnak emberek, intézmények, de én úgy látom, hogy ezek többnyire nem érnek le a probléma gyökeréig, ami nem más, mint a tudatállapotunk ego-központúsága. Hogy ez pontosan mit jelent, azt mindenki érzi maga. És aki megérzi, az elkezd keresni. Mint ahogy sokan rámutattak már, ez a keresés a múltban egyéni út volt, és tulajdonképpen ma is az. Egy dolog azonban változott: úgy tűnik, hogy az emberiség eljutott a történelemnek arra az állomására, ahol az ego-központú tudat az elért technológiai színvonal és a hatalmas népesség révén már oly mértékben pusztítja környezetét, hogy megborult az emberi élet alapját képező kényes természeti egyensúly. Sőt, nemcsak, hogy megborult, hanem összeomlással fenyeget. Úgy is mondhatjuk, hogy már a természet is félreérthetetlenül jelzi, szinte ordítja felénk: ki kell tágítanunk szűk látókörünket. Ebből pedig az következik, hogy az ego meghaladására tett őszinte törekvés ma már nemcsak az egyes ember életének fő feladata, hanem az emberiség kollektív túlélésének záloga is egyben. Más szavakkal: tudati forradalomra van szükség, hiszen az emberiséget sújtó válságok gyökerénél az ego-tudat van. Minden vallás, minden rendszer és gyakorlat tehát, amely erre törekszik, a tudati forradalom támogatója. A keresés akkor kezdődik, amikor az ember felismeri, hogy a problémák gyökere benne magában van. Az ilyen keresőknek szól ez a blog, az ő keresésüket akarja szolgálni.

Egyelőre egyedül szerkesztem a blogot, azt viszont már most is szeretném, ha minél többen járulnátok hozzá a tartalmához írásokkal, interjúkkal, fotókkal, bármivel, amit értékesnek éreztek. Ha van ötletetek, írjatok az ujtudat@gmail.com címre és megbeszéljük. Végül azért magamról is pár szót, hogy mégis ki vagyok, bár a fő kérdés ugye pont ez:) Annyi biztosnak tűnik, hogy Borda Máténak hívnak (a blogon "bordam"), Budapesten élek és most újságíróként dolgozom, huszonhat éves vagyok, és két éve zent gyakorlok.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtudat.blog.hu/api/trackback/id/tr691619505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása